Eναλλακτική διδακτική παρέμβαση
1η ΦΑΣΗ (4-10/11)
1. Επιλογή θεματικής περιοχής ενασχόλησης: Επιλέξτε μια από τις τρεις θεματικές του μαθησιακού περιβάλλοντος https://www.actforclimate.info/ (για τους κωδικούς πρόσβασης στείλτε email) δηλαδή μια από τις
Δικαίωμα στο νερό και κλιματική αλλαγή
Δικαίωμα στην τροφή και κλιματική αλλαγή
Δικαίωμα στην εκπαίδευση και κλιματική αλλαγή
Σημείωση: επειδή το συγκεκριμένο μαθησιακό περιβάλλον αποτελεί προσωπική ερευνητική δουλειά εν εξελίξει παρακαλείσθε να μη δώσετε τους κωδικούς αυτούς σε κανέναν άλλο.
2. Απάντηση στα ερωτήματα 1-3 του V διαγράμματος. Το ερώτημα 3 θα απαντηθεί με τη μορφή εννοιολογικού χάρτη που θα κατασκευαστεί με το πρόγραμμα Text2Mindmap (ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εννοιολογικής χαρτογράφησης θέλετε) (Οδηγίες κατασκευής εννοιολογικών χαρτών)
3. Επιλογή διδακτικής ενότητας εναλλακτικής διδακτικής παρέμβασης. Βάσει του δικαιώματος που έχετε επιλέξει βλέπετε α) τις προτεινόμενες ενότητες που έχουν αναρτηθεί εδώ
(αυτό δεν είναι δεσμευτικό αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε και κάποια άλλη διδακτική ενότητα που πιστεύετε πως μπορεί να αναδιαμορφωθεί βάσει του πλαισίου μας, ωστόσο πρέπει να είναι οπωσδήποτε από το ΑΠ της Ε ή Στ Δημοτικού. )
Σημείωση: Έως τώρα έχουν επιλεχθεί οι ακόλουθες ενότητες. Οι υπόλοιπες ομάδες παρακαλούνται να επιλέξουν κάποια διαφορετική ενότητα και σε κάθε περίπτωση όχι κάποια ενότητα που έχει ήδη επιλεχθεί 2 φορές. Επίσης καλό είναι να επιλεχθούν ενότητες και από άλλα μαθήματα (πχ Μαθηματικά).
Ακολουθούν οι διδακτικές ενότητες που έχουν ήδη επιλεχθεί από ομάδες
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η ζωή στα ποτάμια και τις λίμνες της Ελλάδας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η ζωή στα τροπικά δάση
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η σημασία του υδρογραφικού δικτύου στη ζωή του ανθρώπου
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ως παράγοντας μεταβολών στην επιφάνεια της γης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Κ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Τα δικαιώματα του παιδιού
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η ζωή στην έρημο (2 ομάδες)
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Αλλαγές στην επιφάνεια της γης
ΦΥΣΙΚΗ Ισορροπημένη διατροφή
ΦΥΣΙΚΗ Ισορροπημένη διατροφή (2 ομάδες)
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Πολλά παιδιά πεθαίνουν από πείνα κάθε μέρα
ΓΛΩΣΣΑ Η ζωή έξω από την πόλη
ΓΛΩΣΣΑ Διατροφή (2 ομάδες)
β) πλοηγείστε στο δικτυακό τόπο του Ψηφιακού Σχολείου ώστε να βρείτε την ενότητα στα βιβλία δασκάλου και μαθητή και στο τετράδιο εργασιών.
4. Πλοήγηση στο δικτυακό τόπο του μαθησιακού περιβάλλοντος Actforclimate που αντιστοιχεί στο δικαίωμα που έχετε επιλέξει
Δικαίωμα στο νερό και κλιματική αλλαγή
Δικαίωμα στην τροφή και κλιματική αλλαγή
Δικαίωμα στην εκπαίδευση και κλιματική αλλαγή
Είναι πολύ σημαντικό να πλοηγηθείτε στο σύνολο του δικτυακού τόπου και να δείτε όλες τις δραστηριότητες. Έτσι θα πάρετε ιδέες για τη δική σας εναλλακτική διδακτική παρέμβαση.
Δείτε την παρακάτω εικόνα επεξηγηματική του τρόπου πλοήγησης (για τις ενότητες Δικαίωμα στην τροφή και κλιματική αλλαγή και Δικαίωμα στην εκπαίδευση και κλιματική αλλαγή).
2η ΦΑΣΗ (11-18/11)
5. Επισκόπηση του υπάρχοντος διδακτικού υλικού (βιβλίο μαθητή, τετράδιο εργασιών) και εντοπισμός και καταγραφή των αναφορών που υπάρχουν στο δικαίωμα που έχετε επιλέξει ή/και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
6. Τροποποίηση της στοχοθεσίας στο βιβλίο του δασκάλου έτσι ώστε η διδακτική παρέμβαση να συμπεριλάβει μια προσέγγιση:
α) βασισμένη στα δικαιώματα του παιδιού.
β) επικεντρωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη με ειδική αναφορά στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο δικαίωμα που έχετε επιλέξει.
γ) κατά την οποία οι μαθητές δε θα είναι απλά παθητικοί δέκτες γνώσεων αλλά θα αναλαμβάνουν δράση.
δ) που θα ενσωματώνει τις ΤΠΕ ως εργαλείο ανάδυσης και καταγραφής των ιδεών των μαθητών.
7. Επιλογή διδακτικών παρεμβάσεων (στο βιβλίο μαθητή και τετράδιο εργασιών) Οι παρεμβάσεις μπορούν να αφορούν:
α) Τροποποίηση δραστηριοτήτων ως προς το περιεχόμενο (διατύπωση-ζητούμενα) βάσει 1) των προσωπικών σας ιδεών, 2) των παρεμβάσεων που υπάρχουν στο μαθησιακό περιβάλλον Actforclimate 3) υλικού που θα βρείτε στο Διαδίκτυο ή σε έντυπες πηγές (δείτε και τη δικτυογραφία που έχει αναρτηθεί εδώ ).
β) Τροποποίηση δραστηριοτήτων ως προς τον τρόπο εκτέλεσης (χρήση των online εργαλείων ανάδυσης και καταγραφής των ιδεών των μαθητών που υπάρχουν εδώ , εκπαιδευτικών λογισμικών ή άλλων διαδικτυακών εργαλείων (δείτε και τη δικτυογραφία που έχει αναρτηθεί εδώ ).
γ) Τροποποίηση κειμένων βιβλίου μαθητή. Τα κείμενα μπορούν να τροποποιηθούν τόσο ως προς το περιεχόμενο βλ 7α όσο και ως προς τη μορφή (εμπλουτισμός με εικόνες, ήχο, βίντεο, διαδικτυακές υπερσυνδέσεις).
δ) Προσθήκη νέων δραστηριοτήτων και κειμένων.
Τα παραπάνω θα καταγραφούν σε μορφή ιδεών στο προσχέδιο
8. Aπάντηση στο ερώτημα 4 του V διαγράμματος
3η ΦΑΣΗ (19/11-20/12)
9. Επιλογή μέσου ανάπτυξης της διδακτικής παρέμβασης [Word, PowerPoint, Webnode (κατασκευή ιστοσελίδας), άλλου εργαλείου της δικής σας επιλογής]. Για τη χρήση του PowerPoint και του Webnode θα υπάρχει και εξ αποστάσεως υποστήριξη τόσο μέσω ανάρτησης οδηγιών στο δικτυακό τόπο https://clchangerights.eu όσο και μέσω της υποβολής ερωτημάτων σας με email
10. Τελική συγγραφή διδακτικής παρέμβασης (βιβλίο δασκάλου, βιβλίο μαθητή, τετράδιο εργασιών).
11. Απάντηση στα ερωτήματα 5-8 του V διαγράμματος ( στο ερώτημα 7 κατασκευάζετε έναν εννοιολογικό χάρτη αντίστοιχο με αυτόν του ερωτήματος 3).
12. Αποστολή εργασίας (3 αρχεία βάσει των προδιαγραφών που αναφέρονται εδώ) και παροχή ανατροφοδότησης.
4η ΦΑΣΗ (21/12-20/1)
13. Τροποποιήσεις στην εργασία σας βάσει της ανατροφοδότησης . Τελική υποβολή εργασίας.